Artikelen van Yoshikazu Kamigaito Sensei

Karate als Martial Art
Van de vijf houdingen van de geest in echte strijd
Door Yoshikazu Kamigaïto Sensei.

Er wordt vaak gezegd dat de WADO-RYU stijl lijkt minder krachtig dan die van andere meer agressieve scholen. Dit kenmerk speelt niet altijd tegen WADO-RYU, als men de strategiekant in krijgskunsten overweegt. Aan de andere kant is er een ernstig probleem als de WADO-RYU beoefenaar het zelf voelt in zijn eigen interieur.

Een van de redenen voor dit kenmerk van WADO-RYU is dat vanaf het begin van de initiatie ontwijktechnieken worden bestudeerd, in plaats van te profiteren van kracht en fysieke fitheid. Dit betekent niet dat we niets te maken hebben met agressie: integendeel, alle vechtsporten moeten worden uitgeoefend door een positieve of agressieve houding: zelfs in de opleiding, en zelfs in echte gevechten. Ik wil u hier vijf houdingen van gevechtsmentaliteit, in Karate voorleggen. Denk niet dat deze of die houding beter of slechter is; De keuze van een van de vijf attitudes hangt af van de relatie tussen jou en je tegenstander, of je personnage.

Vervolg.:


Interview van Yoshikazu KAMIGAITO Sensei door André De Rijck op 30 januari 1979

Reeds een zevental jaren is Kamigaito Sensei werkzaam in ons land. Als zesde Dan Wado-Ryu, is hij één van de belangrijkste promotors van deze stijl. Hij was lesgever aan de universitaire karatéclubs van Leuven en Luik, en in een hele reeks van dojo’s verspreid over gans het land. Naast de zesde Dan Wado-Ryu, bezit de meester tevens een derde Dan Nippon Kempo (japans boksen).

AD :       Sensei Kamigaito, wilt u ons iets over uzelf vertellen?

SENSEI : ik werd geboren in het jaar 1937, in de stad TAKAYAMA, een middelgrote stad in het berggebied van de prefectuur GIFU-KEN, in centraal Japan.
Toen ik zeven was verhuisde mijn familie naar TAIWAN, waar mijn vader als onderwijzer werkzaam was. Na de tweede W.O. vestigden wij ons terug in Japan, waar mijn vader hetzelfde beroep uitoefende…

Vervolg:

Lees het artikel gepubliceerd in het Maandelijks informatietijdschrift “Tshinto Shimbun” van de Tshinto Karate Club Leuven Wado Ryu, 2de jaargang N°4 op 4 april 1983, klik hieronder

Enkele foto’s van André De Rijck vind je op een speciale pagina…